Min tid i Menighedsrådet – Kunne det være dig?

16.07.2020

Min tid i Menighedsrådet – Kunne det være dig?

Af: Sven Høyer

Jeg blev valgt ind i menighedsrådet for knap 4 år siden og nu er der snart nyvalg. Tiden er fløjet afsted.

Som rådets Benjamin, dvs. det yngste medlem med mine ”kun” 39 år, og uden at have nogen som helst baggrund med det kirkelige arbejde, så var det for mig en ny og utrolig spændende opgave.

Ærligt – så havde jeg ikke den fjerneste idé om, hvad jeg havde kastede mig ud i. Min forestilling forinden bar præg af en stor del uvidenhed – troede det blot var ren venstrehåndsarbejde og, at vi blot skulle mødes en gang om måneden og diskutere og tage stilling til dette og did… At dét arbejde der skulle laves i menighedsrådet, blot var en slags bestyrelsesarbejde.

Men jeg blev hurtigt klogere. I en privat virksomhed vil der typisk sidde en bestyrelse, som har det overordnede ansvar for virksomheden. I virksomheden sidder der en direktør, økonomichef og personalechef osv. som skal sørge for, at bestyrelsens beslutninger implementeres i virksomhedens drift.

I kirken derimod er det Kirkeministeriet som er den øverste instans. Herunder er stiftet og Biskoppen og under igen er Provstiet og provsten. Menighedsrådet er under provsten og formanden for menighedsrådet er slags direktør for de lokale kirker i sognet. Kasseren i menighedsrådet er økonomichef og kontaktpersonen personalechef m.v.  Så forskellen var, at det jeg troede var bestyrelsesarbejde også indebar ledelsesmæssige opgaver ude i virksomheden/kirken.

Mennesker har altid interesseret mig meget og derfor faldt det mig helt naturlig til konstitueringen af menighedsrådet, at tilbyde at blive kontaktperson ”personalechef”. Jeg fandt hurtig ud af, at posten som kontaktperson ikke var en ønskepost for de fleste rådsmedlemmer, da den hurtig kunne gribe om sig og kan kræve rigtigt meget. – Hertil kom der dét, at jeg skulle afløse den tidligere kontaktperson, som havde været meget vellidt og at det kunne blive svært at opnå samme tillid.

Min nye opgave som Kontaktperson var således, at sørge for at afholde MUS-samtaler med funktionærerne og personalemøder med alle de ansatte. Lytte og forstå problematikker hos de ansatte – skabe tillid til min person. Forestå de nogle gange svære og fortrolige samtaler med de ansatte. Lede processen omkring ny ansættelse. I denne sidste periode er der både blevet ansat en ny kordegn, kirkesanger og Kirke- og kulturmedarbejder. Heldigvis er der tilknyttet kirken, nogle fantastiske personalekonsulenter, som jeg har brugt rigtigt meget. Specielt vedr. spørgsmål omkring ny ansættelser, sygedom, arbejdstidsregler og vedr. forhandlinger med de forskellige fagforeninger tilknyttet de ansatte og meget mere.

Hvis I ikke allerede ved det, så har vi nogle helt fantastiske mennesker ansat ved vores kirker i Dronninglund og Dorf. Lige fra Henrik Wissing, som er den daglige leder af kirkegårdene – med de mest dedikerede gravere og assistenter, til vores organist, kordegn, kirkesanger og kirke-kulturmedarbejder. Alle udfører deres arbejde med stor stolthed og pligtopfyldendenhed – det har været en meget stor ære at få lov til, at være kontaktperson for dem.  Og jeg tager gerne en tur mere.

Som det nok kan læses mellem linjerne, så er langt de færreste i Menighedsrådet nogle vårharer som jeg. Vi har haft et rigtigt godt samarbejde på tværs af by- og landliste – der er blevet diskuteret i en god tone. Vi har ikke altid været enige – og heldigvis for det. Herved skabes det mest nuanceret billede. Men vi har altid i sidste ende opnået forståelse og fælles enighed. Men for fremtidens skyld – og det tillader jeg mig at tro, at alle nuværende rådsmedlemmer er enige om, så er det altid nødvendig med en udskiftning – således at nye og yngre kræfter kan komme til.

Så derfor håber jeg, du er blevet lidt inspireret af ovenstående og kunne tænke dig at stille op.

Tro er en privat sag – hvordan og hvorledes man udøver den er op til én selv. Der kan være mange forskellige grunde til at deltage i arbejdet i menighedsrådet. Jeg ved, at nogle syntes, at man som menighedsrådsmedlem skal deltage i alle de kirkelige handlinger. Men personligt er jeg dér kun til julegudstjenesten, samt til kirkekaffe de søndage, hvor jeg har tilmeldt mig. Kirken er vigtig for mig, fordi vi er omgivet af en verden i kaos og her er netop kirken et sted, hvor der er stabilitet og ro. Kirken skal også forny sig – men er også så solid, at den ikke behøver at ændre sig i samme tempo som resten af samfundet. Desuden er kirken for mig ideen omkring det samfund vi lever i – vores etik og moral.  

Til tider og måske specielt i starten, kan arbejde i menighedsrådet være en udfordring og være tidskrævende, da systemet kan virke meget fremmed for udefrakommende. Og de fleste har et fuldtidsjob, familie og børn de også gerne skal se til. Men efterhånden og som med alle andre ting, som man lære at kende, så får man overblikket og al ting går meget nemmere.  Det har været en utrolig spændende rejse, som jeg håber fortsætter. 

Del dette:

Dronninglund Kirke digitalt


Kalender

BegivenhedDato

Høstgudstjeneste i Dorf Kirke

20. sep 14:00
15:00
20. sep 14:00 -
15:00

MusiKirken

MUSiKiRKEN - Musikalsk legestue MUSiKiRKEN er musikalsk hygge og sjov for …

21. sep 16:30
17:00
21. sep 16:30 -
17:00

Sognecafé

23. sep 10:00
12:00
23. sep 10:00 -
12:00

Høstgudstjeneste i Dronninglund Kirke

27. sep 14:00
15:00
27. sep 14:00 -
15:00

MusiKirken

MUSiKiRKEN - Musikalsk legestue MUSiKiRKEN er musikalsk hygge og sjov for …

28. sep 16:30
17:00
28. sep 16:30 -
17:00

Sognecafé

30. sep 10:00
12:00
30. sep 10:00 -
12:00

Sognecafé

7. okt 10:00
12:00
7. okt 10:00 -
12:00

Sognecafé

14. okt 10:00
12:00
14. okt 10:00 -
12:00

Sognecafé

21. okt 10:00
12:00
21. okt 10:00 -
12:00

Sognecafé

28. okt 10:00
12:00
28. okt 10:00 -
12:00